Bilgisayar Karşısında Nasıl Oturulmalıdır?

12-09-2022 15:17
Bilgisayar Karşısında Nasıl Oturulmalıdır?


Bilgisayar başında vakit geçirirken sağlık sorunları yaşamak istemiyorsanız doğru oturma şekillerine dikkat etmelisiniz. Uzun süre boyunca bilgisayar karşısında oturduğunuz zaman eklemlerinizde ağrılar hissedebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken farklı ayrıntılar söz konusudur.


Bilgisayar sandalyesinde otururken ideal oturuş pozisyonunu korumalısınız. Birçok farklı ofis ve kişisel sandalye ayarlanabilir sırt kısımları, kolluk ve bel desteğine sahiptir. Bacaklarınızın üst kısımlarını sandalyelere yaslamalısınız. Diziniz bu noktada 90 derecelik açı ile durmalıdır. Ayaklarınız bacaklarınıza 90 derecelik bir açı yaratmalıdır. Sırtınız ise mümkünse bacaklarınıza 100 ile 140 derece açıyla duruyor olmalıdır. Kollarınızın vücudunuza yapışık olması ve omuzlarınız rahat durması en önemli noktadır. Gözleriniz, boynunuzu ve gözlerinizi kaldırmadan ya da germeden ekranı görebilmelidir.


Klavyeniz vücudunuzun tam ön kısmında yer almalıdır. Klavyeye erişmeye çalışırken vücudunuzu eğmemeye özen göstermelisiniz. Aynı zamanda bilgisayar ekranınız ideal olarak sizden ortalama bir kol kadar uzaklıkta yer almalıdır. Monitörünüz, vücudunuza göre daha aşağıda kaldığı zaman çeneniz göğsünüze daha fazla yaklaşmaya başlayabilir. Bu durum boyun, omuz ve sırt ağrılarını meydana getirebilir. Ekrana baktığınız zamanlarda daima başınızın dik olduğundan emin olmalısınız. Dilerseniz bu ayarı sağlayabilmek için monitörünüzün alt kısmına çeşitli destekler koyabilirsiniz. Böylelikle monitörünüzün doğru seviyelerde durabilmesi için gerekli önlemi en iyi şekilde almış olursunuz.


Bilgisayar başında oturduğunuz zaman kısa kısa nefes almak kolay geliyor olabilir. Ancak bu durum farklı problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Doğru oturuş pozisyonunu belirledikten sonra sık sık derin nefes almayı denemelisiniz. Uzun süre hareketsiz kalmak yerine 30 dakika ile 1 saat aralığında ufak molalar verebilirsiniz. Her zaman döngüsüne ulaştığınızda birkaç dakika yürüyerek kaslarınızın açılmasını sağlayabilirsiniz. Gözlerinizin sırtınız veya duruşunuzla ilgisi olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat göz yorgunluğu eğilmenize ve bilgisayara daha yakından bakmanıza sebep olabilir. Bu sebeple, her 30 dakikalık sürede bir birkaç saniye bilgisayar ekranının dışına doğru bakabilirsiniz.


Klavyeniz ve masanızın ucu arasında mesafe olması daha sağlıklı bir oturma pozisyonu elde etmenizi sağlar. Klavyelerin eğim ayarlarını yapabileceğiniz özel bir aparata sahipseniz bu özelliği kullanmaktan çekinmemelisiniz. Bu sayede omuzlarınızı rahatlatabilir, elleriniz ve bileklerinizde rahatlama hissedebilirsiniz. Çalışırken en sık kullandığınız ekipmanların aynı seviyelerde kalmasına dikkat etmelisiniz. Klavye, fare, kalem, kağıt ve diğer tüm ekipmanların birbiriyle aynı seviyelerde olması gerekir. Ayrıca bütün bu ekipmanlara sadece kolunuzu hafif bir şekilde oynatarak erişebiliyor olmalısınız. Böylelikle ekipmanlara erişmeye çalışırken duruşunuzda herhangi bir bozukluk meydana gelmeyecektir.


Bilgisayar Başında Doğru Oturmanın Önemi Nedir?


Hangi amaç ile bilgisayar kullandığınız fark etmeksizin doğru oturmanın önemini en iyi şekilde kavramanız gerekir. Özellikle gün boyunca masa başında çalışan kişiler sürekli olarak bilgisayar kullanmak durumunda kalabileceği için masa ve sandalye seçimi ile birlikte doğru oturma şekilleri büyük bir önem kazanır.


Bilgisayar kullanırken doğru oturma pozisyonuna sürekli dikkat ederseniz oturmaya bağlı ortaya çıkabilecek ağrılar ve kronik rahatsızlıklara karşı en iyi şekilde önlem almış olursunuz. Gün içerisinde bilgisayar kullanırken oturuşunuzu sürekli kontrol ederek doğru oturma pozisyonunda kalmayı kendiniz için bir alışkanlık haline getirebilirsiniz.


Bilgisayar Başında Yanlış Oturmanın Zararları Nedir?


Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirmenin en büyük zararı gözlerinize olabilir. Bunun için doğru oturma pozisyonunu belirlemeniz gerekir. Yanlış pozisyonda oturduğunuz zaman göz kuruluğu, yanma, ağrı, batma ve kaşıntı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. 


Monitöre bakma sendromu olarak adlandırılabilecek bu durum özellikle kapalı alanlarda daha büyük problemlere yol açabilir. Dakikada ortalama 25 olan göz kırpma sayıları ekran başındayken yanlış oturursanız düşmeye başlayabilir. 


Doğru oturma pozisyonunu yakalamadığınız zaman tromboz adı verilen kan pıhtılarının oluşma riskini artırabilirsiniz. Duruş bozukluğu ile beraber dolaşım sistemi sorunları da meydana gelebilir. Boyun ve sırt ağrıları ise yanlış oturmanın en çok rastlanan problemleri arasındadır. Klavye ve mouse gibi ekipmanlara yanlış şekilde erişmeniz carpal tunnel sendromu yaşamanıza sebep olabilir.


Bilgisayar Karşısında Otururken Nasıl Koltuklar Tercih Edilmelidir?


Çalışma alanının genişliği, çalışma tarzınız ve beklentilerinize uygun olan bilgisayar koltuklarını tercih etmelisiniz. Aynı zamanda seçeceğiniz koltukların ergonomik yapıya sahip olması da bir hayli önemlidir. Yüksekliği ayarlanabilir olan koltuklar ideal oturma pozisyonunu yakalayabilmeniz için sizlere destek verir. Kumaş kalitesi, üretim materyalleri, mekanizmaları ve portatifliğiyle dikkat çeken ürünler öncelik sıranızda yer almalıdır. Calitte bilgisayar koltukları arasında uzun süreli kullanımlarda probleme yol açmayacak seçenekler bulabilmeniz mümkündür.


Tercih edeceğiniz bilgisayar koltuğunun herhangi bir kişiyi rahat bir şekilde destekleyebilmek için yeterli genişliğe ve derinliğe sahip olması önemlidir. Bilgisayar koltuğunuz oturduğunuz zaman üst bacak kısımlarını desteklemelidir. Bu noktada Calitte markasının oyuncu, çalışma ve ofis koltuklarına göz atabilirsiniz. Nefes alabilen yapıya sahip ürünleri sunan markada yer alan koltukların her biri işlevsel ve sağlıklı olmasının yanı sıra dekoratif açıdan mekanlarınıza estetik bir şıklık kazandırabilecek detaylarıyla öne çıkar. 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.